Wednesday, October 7, 2009

Ciplak ?


Sememangnya aku minat lagu rock.Oleh kerana selalu sangat dengar lagu rock, dapatla mengesan beberapa lagu (atau sekurang-kurangnya riff/solo/intro) rock melayu yang macam ciplak lagu orang.


Tapi aku tak kisah. Janji rock! Hahaha.Sekadar untuk tatapan, kat bawah nih aku senaraikan lagu melayu yang macam ciplak lagu omputih..Nak tahu betul ke tidak, boleh carik lagu yang aku list kat sini dlm internet dan dengar sendiri.. ;


Sirih Dan Gambir (Search) - You really Got Me (The Kinks)

Nombor (Search) - Tokyo (Earthshaker)

Pawana (Search) - Power Slave (Iron Maiden)

Mak Siti (Blues Gang) - Crosscut (Clapton '83)

Tiada Lagi Air Mata (Helter Skelter) - How many tears (Helloween)

Antara Syurga Dan Neraka (Helter Skelter) - Seven Door Hotel (Europe)

Kekejaman (Rockers) - Hail and Kill (Manowar)

Hidup satu (Crossfire) - Rising Force (Malmsteen)

Tuduhan (Lefthanded) - Run For Your Life (Loudness)

Debunga Wangi (Lefhanded) - Prodigal Son, Aces High (Iron Maiden)

Anak Liar (Sofea) - Wild Child (WASP)

Rintangan Hidup Dunia (Rusty Blade) - Shot in The Dark (Ozzy)

Mimpi (Handy Black) - Jawbreaker (Judas Priest)


Itu antaranya la, ada lagi tapi lenguh la aku nak taip...

Kadang-kadang lagu yang disadur tu part intro atau part solo jer.Ada gak yang bantai keseluruhan lagu. Rajin mendengar, banyak la pengetahuan..kuikuikui...



7 comments:

  1. anak liar, keseluruhan termasuk lirik yg diterjemah hahaha tapi beh la ork

    ReplyDelete
  2. aku baru nak komen pasal anak liar tu. mmg beh. kebanyakannya aku dgr lagu melayu dulu, baru dgr lagu orinya. menyebabkan aku rasa lagu rock melayu tu lagi best haha

    ReplyDelete
  3. salam. berkunjunglah ke blog saya kalau ada kelapangan.terima kasih.

    http://thekedaihitamputih.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Bertambah hebat album 'anak liar' tu menang anugerah adunan bunyi terbaik waktu tu.
    Imej SOFEA pon mcm WASP.

    ReplyDelete
  5. ade lagi meniru, tapi hok ni omputih niru kite arr.. iaitu kumpulan Nirvana - Nevermind telah meniru kumpulan Nirwana - Tak Mengapa.. hehe

    ReplyDelete
  6. mu kira mu je...band the farouk kena tiru...mu tgk molek..the doors, dire straits semua tiru the farouk..malah nok kecoh2 kam kam...kL kam...dok dan nok brek..

    ReplyDelete
  7. M.A.Y - Keadilan : Earthshaker - Dark Angel (Animal)
    Solo Metalian - Segala Untukmu : Earthshaker - I Feel All Sadness

    ReplyDelete